preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Brojač posjeta
Ispis statistike od 17. 4. 2012.

Ukupno: 987439
Ovaj mjesec: 8829
Ovaj tjedan: 3220
Danas: 28
 

Raspored školskog zvona od 4. listopada 2021.

Trajanje sata – 40 min

Odmori – 5 minuta

Veliki odmor nakon 3. sata u trajanju od 15 minuta

Ujutro

 1. 7.30 – 8.10
 2. 8.15 – 8.55
 3. 9.00 – 9.40
 4. 9.55 – 10.35
 5. 10.40 – 11.20
 6. 11.25 – 12.05
 7. 12.10 – 12.50

Popodne

 1. 13.30 – 14.10
 2. 14.15 – 14.55
 3. 15.00 – 15.40
 4. 15.55 – 16.35
 5. 16.40 – 17.20
 6. 17.25 – 18.05
 7. 18.10 – 18.50
Nastava

Zanimanja u našoj školi !

Obrazovni sektor Strojarstvo, brodogradnja , metalurgija

 

Četverogodišnje zanimanje

Učenici četvrtog razreda završavaju svoje srednjoškolsko obrazovanje izradom i obranom završnog rada pod vodstvom mentora, nastavnika struke, čime stječu srednju stručnu spremu.

Oni koji žele mogu polagati ispite državne mature te nastaviti svoje školovanje na fakultetima ili višim školama

Tehničar za vozila i vozna sredstva

Tehničari za vozila i vozna sredstva rade u proizvodnji, prodaji i održavanju cestovnih i tračnih vozila. U proizvodnji, oni planiraju i pripremaju rad u proizvodnji vozila i njihovih sastavnih dijelova, nadziru proizvodnju te ispituju materijale u istraživačkim laboratorijima. U suradnji s inženjerima projektiraju i proračunavaju sve dijelove raznih vrsta vozila. Bave se i nabavom dijelova potrebnih za proizvodnju.

Rade i s potencijalnim kupcima: pružaju im informacije i savjete prilikom kupnje proizvoda. Osim toga, oni popravljaju i servisiraju vozila te nadziru ispravnost njihova rada. Brinu se o pouzdanom radu motora i sustava upravljanja vozilom. Redovno popravljaju, održavaju i kontroliraju rad motora, kočnica, mjenjača, klimatizacije vozila i sigurnosnih uređaja u njemu. Nadziru i održavaju – danas sve prisutnije – sustave automatskog upravljanja i sustave vođene računalom.

 

I. ZAJEDNIČKI DIO

Red.br.

NASTAVNI PREDMET

I. GOD.

II. GOD.

III. GOD.

IV. GOD.

1.

HRVATSKI JEZIK

3

3

3

3

2.

STRANI JEZIK

2

2

2

2

3.

POVIJEST

2

2

-

-

4.

ETIKA ILI VJERONAUK

1

1

1

1

5.

ZEMLJOPIS

2

1

-

-

6.

POLITIKA I GOSPODARSTVO

-

-

-

2

7.

TJELESNA I ZDRAVSTVENA KULTURA

2

2

2

2

8.

MATEMATIKA

3

3

3

3

9.

FIZIKA

2

2

-

-

10.

KEMIJA

2

-

-

-

11.

BIOLOGIJA

1

-

-

-

12.

RAČUNALSTVO

2

2

-

-

13.

TEHNIČKO CRTANJE I NACRTNA GEOMETRIJA

2

2

-

-

 

UKUPNO ZAJEDNIČKI DIO

24

20

11

13

 

 

 

 

 

 

 

II. POSEBNI - STRUČNI DIO

Red. br.

NASTAVNI PREDMET

1. god.

2. god.

3. god.

4. god.

1.

TEHNIČKA MEHANIKA

2

2

2

-

2.

TEHNIČKI MATERIJALI

2

1

-

-

3.

ELEMENTI STROJEVA

-

3

-

-

4.

TERMODINAMIKA

-

2

-

-

5.

HIDRAULIKA I PNEUMATIKA

-

-

3

-

6.

ELEKTROTEHNIKA

-

-

3

-

7.

REGULACIJA I UPRAVLJANJE

-

-

-

2

8.

KOČNICA NA VOZILIMA

-

-

-

3

9.

VOZILA I VOZNA SREDSTVA

-

-

-

4

10.

PRIJENOSNICI I SNAGE

-

-

4

-

11.

MOTORI SUI

-

-

3

-

12.

ODRŽAVANJE VOZILA

-

-

-

3

13.

OBRADA MATERIJALA

2

-

-

-

14.

RADIONIČKE VJEŽBE I PRAKTIKUM

2

4

6

6

 

UKUPNO STRUČNI DIO

8

12

21

18

 

IZBORNA NASTAVA *

-

-

-

1

 

SVEUKUPNO

32

32

32

32

 

Trogodišnja zanimanja

Učenici trećeg razreda završavaju svoje srednjoškolsko obrazovanje izradom i obranom završnog rada te time stječu srednju stručnu spremu.

Učenici trećeg razreda na kraju svog naukovanja polažu pomoćnički ispit te stječu pomoćničko zvanje.

 

Automehatroničar

Popravlja, podešava i servisira motorna vozila. Otkriva i uklanja mehaničke i električne kvarove i oštećenja na dijelovima i sklopovima osobnih vozila, gospodarskih vozila,  motorkotačima i radnim strojevima.

Dijagnosticira greške sustava motornih vozila, utvrđuje uzroke, otklanja ih i kontrolira rad sustava. Ugrađuje dodatnu opremu na vozila (npr. plinsku instalaciju). Vrši ispitivanje motornih vozila u skladu s tehničkim i zakonskim pravilima.

Zamjenjuje istovremeno  dosadašnja zanimanja automehaničara, autoelektričara i autodijagnostičara. Odgovorno komunicira s vlasnicima vozila i savjetuje ih.

 

 

 

Automehaničar

Popravlja i održava motorna vozila u servisnim i remontnim radionicama, servisima proizvođača i prodavača te u obrtničkim radionicama

Zamjenjuje i nadopunjava tekućine, kontrolira i podešava rad mehanizama, izmjenjuje potrošene dijelove, zateže vijke i podmazuje pokretne dijelove

Vrši ispitivanje motora s unutarnjim izgaranjem, kočionih sustava, sustava paljenja i uređaja za pročišćavanje ispušnih plinova

Zapreke za obavljanje ovog posla su alergije, epilepsija, smetnje u radu dišnih organa, oboljenja kralježnice. Automehaničar mora imati dobar vid i sluh, sposobnost razlikovanja boja te razvijenu motoriku i preciznost ruku i prstiju

 

 

Autolimar

Uklanja mehanička oštećenja na karoseriji vozila koja su nastala u prometnim nezgodama, zbog vremenskih nepogoda ili dotrajalosti. Pri tome izvodi demontažu oštećenih dijelova karoserije, popravak oštećenih dijelova ili sklopova karoserije, ugradnju popravljenih ili novih dijelova, mjerenja karoserije, skidanje i ugradnju stakala, te zaštićivanje obnovljenih metalnih dijelova temeljnom bojom.

 

 

Instalater kućnih instalacija

Instalater kućnih instalacija izrađuje, montira, održava, nadzire rad i servisira vodovodne sustave, te sustave za grijanje, hlađenje i klimatizaciju. Osnovni poslovi se odnose na izradu i montažu elemenata i uređaja za sustav vodovodnih instalacija te postavljanja, održavanja i popravljanja toplinskih uređaja, uređaja za klimatizaciju i rashladnih uređaja.

Strojno ili ručno obrađuje cijevi, limove i metalne ili plastične profile, instalira i provjerava električne sklopove i komponente za postupke regulacije te instalira solarne uređaje za toplu vodu. Zadužen je i za obavljanje pripremnih radova na objektu za izvođenje vodovodnih instalacija, kao što su obilježavanje puteva za postavljanje cijevi, izvedba uređaja u i izvan zgrade i sl. Također radi na ispitivanju i nadzoru uređaja za vrijeme rada te na održavanju i čišćenju vodovodnih uređaja.

 

Obrazovni sektor Elektrotehnika i računalstvo

 

Četverogodišnja zanimanja

Učenici četvrtog razreda završavaju svoje srednjoškolsko obrazovanje izradom i obranom završnog rada pod vodstvom mentora, nastavnika struke, čime stječu srednju stručnu spremu.

Oni koji žele mogu polagati ispite državne mature te nastaviti svoje školovanje na fukultetima ili višim školama

 

Tehničar za mehatroniku

Projektira, nadograđuje i održava mehatroničke sustave – strojeve, alate i uređaje koji se sastoje od elektroničkih, strojarskih, optičkih, automatiziranih i kompjuteriziranih sklopova. U novije vrijeme sve je više mehatroničkih proizvoda: primjerice razni roboti, digitalno upravljani strojevi, automatski vođena vozila, elektroničke kamere, telefaks uređaji, fotokopirni strojevi, avio-uređaji i dr.

Bavi se projektiranjem automatskih strojeva, naprava i alata te prema potrebi nadograđuje navedene uređaje. Izrađuje tehnološku dokumentaciju za neki uređaj uz pomoć specijaliziranih računalnih programa (CAD/CAM, SOLID, EDGE, CATIA). Također nadzire vođenje složenih procesa u pogonima izrade mehatroničkih uređaja.

Zanimanje obuhvaća obavljanje poslova iz područja automatizacije, koje obuhvaća granu strojarstva, elektrotehnike, elektronike, pneumatike i hidraulike te računalstva i programiranja i kao takvo integrira znanja i vještine koje su do sada u pojedinim granama zasebno obavljali stručnjaci s područja strojarstva, elektrotehnike i računalstva.

 

 

Tehničar za električne strojeve s primijenjenim računalstvom

 

Radi na poslovima primjene računalnih tehnika i programiranja električnih strojeva, projektiranja, konstruiranja, ispitivanja, obrade podataka i izrade dokumentacije. Također obavlja poslove nadzora materijala, poluproizvoda i proizvoda, rukovodi proizvodnom radnom skupinom, radi na operativnoj i tehnološkoj pripremi proizvodnje električnih strojeva i opreme, pripremi tehnološke dokumentacije, planiranja materijala i njegove nabave, konstruiranja dijelova električnih strojeva i njihovoj standardizaciji.

Radi u najsuvremenijim postrojenjima elektrotehnike i industrijskih računala, te u industriji općenito. Pri tome posjeduje temeljno znanje iz elektrotehnike, automatike, automatskog upravljanja računalom, industrijskim računalima, sve do robotike. Poslove obavlja u zatvorenom prostoru.

 

 

Opći sadržaji

1.g.

2.g.

3.g.

4.g.

1.Hrvatski jezik

3

3

3

3

2.Strani jezik

2

2

2

2

3.Povijest

2

2

-

-

4.Etika ili vjeronauk

1

1

1

1

5.Zemljopis

2

1

-

-

6.Politika i gospodarstvo

-

-

-

2

7.Tjelesna i zdravstvena kultura

2

2

2

2

8.Matematika

3

3

3

3

9.Fizika

2

2

2

2

10.Kemija

2

-

-

-

11.Biologija

1

-

-

-

Strukovni sadržaji

.

.

.

.

12.Računalstvo*

2

2

-

-

13.Tehničko crtanje i dokumentiranje

2

-

-

-

14.Osnove elektrotehnike*

4

3

-

-

15.Mjerenja u elektrotehnici*

-

3

-

-

16.Elektrotehnički materijali i komponente

-

2

-

-

17.Strojarstvo

-

2

-

-

18.Elektronički sklopovi*

-

-

2

-

19.Električni strojevi*

-

-

4

-

20.Električne instalacije

-

-

2

-

21.Elektroenergetika

-

-

3

-

22.Energetska elektronika*

-

-

-

2

23. Automatsko upravljanje *

-

-

-

2

24.Elektromotorni pogoni*

-

-

-

3

25.Industrijska računala*

-

-

-

2

26.Radioničke vježbe

4

4

4

4

 

 

 

Trogodišnja zanimanja

Učenici trećeg razreda završavaju svoje srednjoškolsko obrazovanje izradom i obranom završnog rada te time stječu srednju stručnu spremu.

Učenici trećeg razreda na kraju svog naukovanja polažu pomoćnički ispit te stječu pomoćničko zvanje.

 

Elektromehaničar

Izrađuje i montira dijelove za elektrouređaje, kućanske aparate i druge električne strojeve. Oni ispituju ispravnost elektroničkih sklopova te održavaju i vrše popravke elektrotehničkih kućanskih aparata. Područje rada prvenstveno uključuje popravak električnih aparata za kućanstvo (hladnjaka, zamrzivača, strojeva za pranje posuđa i rublja, sušilica, miksera, glačala i dr.).

Elektromehaničari koji su zaposleni u uslužnim djelatnostima, obavljaju i procjenu vrijednosti svojih usluga te vode računa o nabavi potrebnog materijala, utrošenom vremenu i sl.
Industrijski elektromehaničari rade u proizvodnji i održavanju električnih strojeva i uređaja u industrijskim postrojenjima. Poput elektromehaničara obrtnika, također rade i na poslovima ispitivanja, održavanja i servisiranja električnih strojeva i uređaja.

 

Elektroinstalater

Postavlja, ispituje, stavlja u pogon i održava niskonaponske instalacije i postrojenja za raspodjelu električne energije, antenske i komunikacijske instalacije, uzemljenja i gromobrane te postrojenja za izjednačavanje potencijala, rasvjetnih uređaja i rezervnih izvora električne energije.

Elektroinstalater radi na poslovima postavljanja i popravaka električnih instalacija, montaži i demontaži električne rasvjete, ispitivanju i otklanjanju neispravnosti instalacija i rasvjete. Također, radi na obilježavanju instalacija, postavljanju cijevi i vodova, ugradnji razvodnih ormara, priključnih elemenata, električnih uređaja i elektroopreme. Važan dio posla elektroinstalatera odnosi se na preventivno održavanje električne opreme. Samostalno zamjenjuju dijelove električne opreme: sklopke, električne provodnike i električne komponente.

 

Obrazovni sektor osobne usluge

 

Trogodišnja zanimanja

Učenici trećeg razreda završavaju svoje srednjoškolsko obrazovanje izradom i obranom završnog rada te time stječu srednju stručnu spremu.

Učenici trećeg razreda na kraju svog naukovanja polažu pomoćnički ispit te stječu pomoćničko zvanje.

 

Frizer

Frizer pruža usluge oblikovanja i njege kose te uređivanja brade i brkova klijenata. Također, izrađuje perike i umetke za kosu, pruža usluge bojanja trepavica i obrva, a ponekad i dekorativnog šminkanja. Frizer njeguje i uređuje kosu klijenata kroz sljedeće postupke: pranje, šišanje, bojanje, kovrčanje i oblikovanje.

Frizer treba biti kreativan, s izraženim smislom za estetiku te komunikativan, strpljiv i ljubazan s klijentima; treba neprestano pratiti novosti i modne trendove u frizerskoj djelatnosti u zemlji i inozemstvu kako bi unaprijedio svoju ponudu. Zapošljava se uglavnom u frizerskim salonima, no može raditi i na televiziji, filmu ili u kazalištu.

 

Pediker

Pediker je stručna osoba koja se bavi kozmetičkom njegom stopala i noktima na stopalu. Osim pedikure program obuhvaća manikuru, kozmetičku njegu ruku i noktiju na rukama.

U programu se osim pedikure i manikure uče postupci depilacije i masaže tijela.

Nakon završetka trogodišnjeg programa u zanimanju pediker učenice su osposobljene kvalitetno raditi posao pedikure, manikure, depilacije i masaže tijela. Nakon završetka školovanja mogućnost zaposlenja je u salonima za njegu i uljepšavanje tijela.

 

Obrazovni sektor Ugostiteljstvo i turizam

 

Trogodišnja zanimanja

Učenici trećeg razreda završavaju svoje srednjoškolsko obrazovanje izradom i obranom završnog rada te time stječu srednju stručnu spremu.

Učenici trećeg razreda na kraju svog naukovanja polažu pomoćnički ispit te stječu pomoćničko zvanje.

 

Kuhar

Kuharski posao sastoji se u pripremanju svih vrsta toplih i hladnih jela. To podrazumijeva odabir i pripremu namirnica, određivanje tehnologije pripremanja hrane i samo njezino pripremanje (kuhanje, pečenje, prženje, pirjanje i drugo), kao i pripremu za posluživanje jela. Na osnovi normativa i zahtjeva ugostiteljskoga objekta u kojemu rade, kuhari sastavljaju dnevne i tjedne jelovnike. U skladu s tim jelovnicima naručuju i preuzimaju namirnice.

 

Konobar

Konobari poslužuju hranu i piće u ugostiteljskim objektima. Konobarsko zanimanje uključuje i druge poslove vezane uz posluživanje gostiju, kao što su postavljanje stolova i njihovo pospremanje nakon uporabe te ispostavljanje računa i naplata usluga.

U nekim ugostiteljskim objektima – a to ovisi o njihovoj vrsti i kategoriji – od konobara se zahtijeva i obavljanje posebnih poslova, kao što su dočekivanje gostiju na ulazu u lokal, pratnja do stola, pridržavanje stolca pri sjedanju, pomoć pri odlaganju garderobe te savjetovanje pri odabiru jela (specijaliteta kuće).


Pomoćni kuhar i slastičar

Pomoćni kuhari i slastičari obavljaju različite pomoćne poslove u kuhinjama i restoranima različitih ugostiteljskih objekata. Osnovni poslovi i zaduženja se odnose na primjenjivanje pravila osobne higijene, higijene prostorija, uređaja i pribora te zaštitnih mjera na radnom mjestu.

Tijekom obavljanja poslova zaposlenik poštuje higijenske standarde, pazi na higijenu i čistoću prostora i sredstava s kojima radi te vodi brigu o skladištenju nepotrošenih namirnica. Dodatno, potrebno je pomagati u pripremi i gotovljenju jednostavnih jela, slastica i prilog

  :: opširnije :: 


objavio: Nikica Repač  datum: 3. 6. 2020. 10:20
» Arhiva naših vijesti    
 


TražilicaRCK - Industrija 4.0


 


 


Korisni linkovi
Dnevni tisak

Lokalni mediji
 • Cityportal
 • VG danas

Službeno

Obrtništvo

Raspored sati
 • 16.tjedan
 • 17.tjedan
 • 18.tjedan
 • 19.tjedan

Tablice


 

Zakoni

Kalendar
« Siječanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

preskoči na navigaciju