preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Brojač posjeta
Ispis statistike od 17. 4. 2012.

Ukupno: 1425662
Ovaj mjesec: 9122
Ovaj tjedan: 600
Danas: 600
 

Raspored školskog zvona

Trajanje sata – 45 min

Odmori – 5 minuta

Veliki odmor nakon 3. sata u trajanju od 15 minuta

Ujutro

 1. 7.30 – 8.15
 2. 8.20 – 9.05
 3. 9.10 – 9.55
 4. 10.10 – 10.55
 5. 11.00 – 11.45
 6. 11.50 – 12.35
 7. 12.40 – 13.20

Popodne

 1. 13.30 – 14.15
 2. 14.20 – 15.05
 3. 15.10 – 15.55
 4. 16.10 – 16.55
 5. 17.00 – 17.45
 6. 17.50 – 18.35
 7. 18.40 – 19.20
Priloženi dokumenti:
Raspored informacija.pdf

vijesti
 

ERASMUS plus KA2 projekt - "My Granny's Dishes" Vijest ima dokument u privitku   

 

(Jela moje bake)

Srednja strukovna škola Velika Gorica otvorila je svoja vrata Europi i svom prvom Erasmus plus KA2 projektu. Naziv projekta je ''My granny's dishes'' – odnosno ''Jela moje bake''. Projekt traje dvije godine, dakle od 1.09.2019. do 31.8.2021. Projekt je odobrila Agencija za mobilnost i programe EU, a surađujemo sa školama partnerima iz sljedećih zemalja: Italija, Turska, Belgija, Srbija i Litva.

Cilj projekta je istražiti naše stare turopoljske recepte, izvući ih iz zaborava, gledati kako ih kuhaju naše bake, udahnuti im novi život pripremajući ih u našoj školskoj kuhinji te ih na kraju podijeliti potrebitima. Želimo posebno motivirati i pozvati na suradnju naše buduće kuhare i konobare, ali isto tako i sve ostale učenike i djelatnike naše škole koji nam mogu doprinijeti na bilo koji način u istraživanju kulture i običajate tradicionalnih jela našeg lijepog Turopolja. Aktivnosti se provode na nastavi i na izvannastavnim aktivnostima, a izuzetno je bitna suradnja lokalne zajednice, roditelja, medija, udruga, muzeja i svih ostalih koji mogu doprinijeti razvoju i značaju ovog projekta.

Dobre značajke ovog projekta su upoznavanje raznih običaja i jela drugih naroda, ali isto tako ćemo prvo proučiti i bolje upoznati svoje običaje i kulturnu baštinu da bi ih mogli prikazati drugima. U projekt ćemo uključiti i naše roditelje, odnosno bake, a i lokalnu zajednicu. Projekt je važan i po tome što ima posebnu socijalnu notu, tako što ćemo ono što skuhamo u našoj kuhinji podijeliti potrebitima. Istaknut ćemo važnost zdrave prehrane i boriti se protiv pretilosti. Na kraju projekta tiskat ćemo brošuru o našim tradicionalnim receptima, a prihod pokloniti onima kojima je potrebna pomoć. Također nam slijedi neprocjenjivo životno iskustvo kroz direktnu suradnju sa zemljama partnerima kroz razmjenu učenika i djelatnika, mobilnosti u trajanju od 5 dana. Nakon svake mobilnosti slijedi analiza i izlaganje na razini čitave škole. Učenici koji žele mogu stupiti u kontakt s učenicima iz tih zemalja u sklopu projekta kroz pisma i elektroničke medije kao npr. e-mail, skype i sl. Veselimo se svakom novom saznanju, iskustvu, novim ljudima i otvaramo svoja vrata i srca, želimo istražiti svoje korijene, ali ujedno i upoznati druge narode i njihovu tradiciju i običaje.

Za više informacija pogledajte službenu stranicu Erasmus+projekta.                            

Koordinator projekta: Marija Huzjak Šaban, prof.

POSJET MUZEJU

U sklopu projekta „Jela moje bake“ učenici 3h, 2h, 1d, 1h i 3f razreda posjetili su Muzej Turopolja u pratnji svojih nastavnica, Sanje Pavišić, Ljiljane Vidaković, Mirne Trumbetaš i Marije Huzjak-Šaban. Uz stručno vodstvo Maje Ergović, proučili su kako su naše bake nekad živjele, što su oblačile, kako su spremale hranu, te kakvim su se posudama služile. Tema ovog mjeseca su svadbeni običaji, a upravo o tome smo dosta interesantnih stvari čuli.  Inspirirani mnogim informacijama o kulturnoj baštini našeg Turopolja pripremili su nam jedan kraći film. Ostali radovi su još u izradi…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nakon posjete muzeju naši su učenici i dalje vrlo kreativni. Svoje dojmove stavljaju na naš padlet i tako uče o svojoj kulturnoj baštini kako bi ju bolje mogli prezentirati zemljama Europe.

 

 

Posjet Društvu žena ''Anđela Lovreković'' iz Mraclina 25.rujna 2019.

 

Učenici naše škole; Marko Kotrle, Simon Kutlić, Valentino Musolli, Katarina Pavunčec, Antonija Galeković, Leonardo Mitrašinović i Leon Halilić, u pratnji dviju nastavnica, Ljiljane Vidaković i Marije Huzjak-Šaban, posjetili su Vesnu Tafra i Anu Galeković, članice Društva žena ''Anđela Lovreković'' iz Mraclina.

Naše su gošće pružile gostoprimstvo našoj školi, a u namjeri da nam pomognu u realizaciji našeg projekta ''My Granny's Dishes'', ili ''Jela moje bake''. U prostorijama Društvenog doma Mraclin pripremile su nam tri tradicionalna turopoljska jela: presenicu, bučnicu i štrukline s tropom.

To je bio vrlo koristan kulinarski i edukativni susret. Dok nam je pripremala jela, gospođa Vesna nam je usput ispričala kratku povijest Mraclina, kao i ulogu koji je odigrala Anđela Lovreković u tom mjestu, a po njoj je ovo društvo dobilo i ime.

Ova jela učenici će u školi vježbati sa svojim strukovnim učiteljem Darkom Štefančićem, koji će ih ujedno pripremiti za natjecanje u pripremi naših tradicionalnih jela u Turskoj. Turska je naša prva mobilnost, a tamo ćemo sudjelovati u raznim aktivnostima  od 11. do 16. studenog 2019.

Svoje dojmove iz Mraclina učenici su stavili u Microsoft Sway.

Inspirirani nedavnim druženjem u Mraclinu, naši učenici i dalje vrlo kreativno izlažu svoje dojmove. Hrvoje Horvat iz 3f razreda složio je kratki film o našim prvim receptima.

 

4. listopada, kolegice Sanja Pavišić i Mirna Trumbetaš povele su naše učenike u Zagreb na Sajam zimnice. Učenici 3h i 1d razreda razgledali su bogatu ponudu našeg glavnog grada i svoje fotografije i dojmove stavili na instagram. Spremanje zimnice upravo je jedna od tema našeg projekta.

https://www.instagram.com/mygrannysdishes/?hl=hr

18. GASTRO TUROPOLJA

Naš projektni tim bio je izuzetno vrijedan na ‘’Gastru Turopolja’’. Svi su članovi tima bili uključeni u nekom obliku. Veliku pomoć dobili smo i od naših učenika, pogotovo onih koji su uključeni u našu prvu mobilnost, dakle putovanje u Tursku sljedećeg mjeseca. Učenici su na svom štandu dijelili jela naših baka: presenicu i bučnicu, kao i recepte za naše građane. Proveli su i anketu o starim jelima i tražili domaćinstva koja bi nas primila i naučila raditi neka tradicionalna jela. Štand su uredile i vodile kolegice Sanja Gršetić i Nataša Sirković. 

Kratkim filmom o Gastru, naš učenik Antonio Kaiser 3F, dočarao nam je atmosferu s ovog bogatog  turopoljskog sajma hrane.

Koordinatorica projekta dala je izjavu o ciljevima projekta Televiziji Banovina.

28.10 u prostorije naše škole pozvali smo goste iz Društva osoba s invaliditetom ''Suncokret''. S njima smo podijelili jela naše bake, a to je presenica i žganci s tropom. Jela su pripremili učenici 1H razreda pod stručnim vodstvom svog učitelja Darka Štefančića. Pri tom smo se fino družili i zabavili, a koordinatorica je rekla par riječi o projektu. Ovu aktivnost osmislila je naša članica projektnog tima Maja Šapina. Kako smo sada, uz izuzetno zalaganje članova tima realizirali sve zadatke u projektu do prve mobilnosti, veselimo se druženju i novim prijateljima u Turskoj.

Atmosferu smo vam dočarali ovim kratkim filmom pomoću alata Kizoa.

PRVA MOBILNOST - TURSKA

  

 

U sklopu aktivnosti Erasmus +KA2 projekta „My Granny'sDishes“ dana 09.11. 2019.  učenici 1h razreda, Antonija Galeković i Leonardo Mitrašinović, te učenici 2h razreda, Katarina Pavunčec i Marko Kotrle, zatim učenici 3f razreda Hrvoje Horvat i Antonio Kaiser, u pratnji profesorica Ljiljane Vidaković i Marije Huzjak-Šaban otputovali su u Tursku, u Urgup na prvu mobilnost našeg projekta. Povratak je bio 16.11.2019.

Cijelo putovanje i boravak u Turskoj odvijali su se bez ikakvih problema. Učenici su aktivno sudjelovali u raznim aktivnostima i dostojno su predstavili Hrvatsku i našu školu, a tu se posebice istaknuo Antonio Kaiser, 3f koji je svoju prezentaciju interpretirao kao pravi profesionalac.

Svi ciljevi ovog putovanja u putpunosti su realizirani. Prezentirali smo svoju kulturnu baštinu, a upoznali smo novu, tursku. Izmijenili smo recepte i isprobali neka tradicionalna jela. Družili smo se i komunicirali na raznim jezicima. Održali smo natjecanje u društvenim igrama i kuhanju jela. Posjetili smo turističke atrakcije pokrajine Cappadocia.

To je ime za čudesno područje koje se nalazi u trokutu između gradova Nevsehira, Nigdea i Aksarayja. Jedno je od najpopularnijih turističkih odredišta u Turskoj zbog svojih jedinstvenih geoloških, povijesnih i kulturnih atrakcija. To je zemlja bajki, tajanstvena i očaravajuća. Ovdje možete uživati u nevjerojatnim prirodnim čudima, otkrivati tajnovite podzemne gradove, upoznati bogatu kulturu i povijest ili u zoru poletjeti balonom iznad bajkovitog krajolika. Hodali smo podzemnim gradom gdje su se nekada skrivali Kršćani pred Rimljanima, zatim smo posjetili Avanos, gdje se nalazi obiteljski obrt za izradu posuda od gline, a naša se učenica Antonija hrabro primila tog posla i izradila svoju zdjelicu.

;

Bili smo na primanju kod gradonačelnika Urgupa i visokih dužnosnika gdje je naša koordinatorica održala govor u ime svih pet zemalja sudionika. Tamo smo zajedno dijelili Asuru, a to je vrsta slastice koja simbolizira zajedništvo i solidarnost.

Nakon putovanja u Tursku ostale su nam nezaboravne uspomene i nada da ćemo se opet uskoro sresti te da ćemo sa zadovoljstvom vratiti gostoprimstvo srdačnih Turskih obitelji koji su ugostili naše učenike Naš učenik Hrvoje Horvat (3f razred) svoje je doživljaje iz Turske pretočio u film.

 

 

 

Forum u sklopu Erasmus + projekta My Granny'sDishes

3.12.2019. od 11 do 13 sati u Srednjoj strukovnoj školi Velika Gorica održan je Forum o zdravoj prehrani

S obzirom na činjenicu kako je debljina sve češće prisutna od najranije dobi te koje posljedice može izazvati u obliku metaboličkog sindroma što podrazumijeva od bolesti srca i krvožilnog sustava do dijabetesa tipa 2 koji se javlja u sve ranijoj dobi.

Cilj foruma bio je predstaviti projekte koje radimo u našoj školi kako bi utjecali na pravilne prehrambene navike naših učenika i samim time na smanjenje broja pretilih osoba tijekom kasnije životne dobi te bolesti koje ona nosi za sobom.

Forumu su prisustvovali: doc. dr. sc. Ivan Radman sa Kineziološkog fakulteta u Zagrebu, Hrvoje Vranješ, dr.med., spec. epidemiolog, Tatjana Karlović Oslaković, ravnateljica dječjeg vrtića Ciciban, Barbara Svoboda, zdravstvena voditeljica DV Ciciban, Zrinka Ruševljan Žirović, Grad Velika Gorica, Zvonimir Koprivnjak, someljer i ugostitelj, Sanja Šipušić Komar, Marijana Šapina, Sanja Pavišić, Ljiljana Vidaković i Marija Huzjak-Šaban.

     

 

Izrada anđela od komušine u suradnji s Muzejom Turopolja

U sklopu aktivnosti  Erasmus +KA2 projekta „My Granny'sDishes“, a u suradnji s Muzejom Turopolja - etnologinjom i kustosom muzeja MajomErgović i voditeljicom radionice, vanjskom suradnicom muzeja, Majom Novak dana 12.12. 2019.  učenici 1h (kuhar i konobar), 2e i 3d u organizaciji profesorica Ljiljane Vidaković i Marije Huzjak-Šaban sudjelovali su u radionici izrade anđela od komušine.

  

 

 

Radionica u našoj školi. Izrada dva tradicionalna jela: medenjaci i prisiljeno zelje

10.01. 2020. održali smo radionicu s našom novom bakom, našom kolegicom koja je u mirovini, profesoricom engleskog jezika,  Maricom Antolčić. Ona nam je pokazala kako pripremati dva starinska jela, a to su medenjaci i prisiljeno zelje. U radionici su sudjelovali učenici koji putuju u Litvu; Klaudia Josipović 1h, Leon Halilić 1h, Lorena Sverić 2h, Ana Ruškovački 2h, Stjepan Banić Gregurek 3f i Nikola Šanović 3f. Naš snimatelj ovaj puta bio je učenik 3f razreda David Sirovan. Tu su bili još; Rea Šekrst 1h, Ana Ruškovački 2h, Lorena Sverić 2h, te učenci 2d razreda sa svojom stručnom učiteljicom Katicom Birek.

Naša nova baka ispričala je učenicima u kojim prigodama su se ova jela pripremala i istaknula kako ih je ona naučila upravo od svoje bake. Radionicu su organizirale kolegice Ljiljana Vidaković, Sanja Pavišić i Marija Huzjak-Šaban, članice našeg projektnog tima.

Na kraju ovog edukativnog druženja svi zajedno smo se počastili plodovima našeg rada.

  

 

  

  Izvješće nakon provedenog natjecanja za najbolji logo i slogan 

             U sklopu aktivnosti  Erasmus+KA2 projekta „My Granny'sDishes“  organizirali smo natjecanje za najbolji logo i slogan u našoj školi. Kolegica Sanja Pavišić otvorila je padlet na kojem je objasnila koje su propozicija natjecanja, a učenici su polako postavljali svoje radove.

Padlet se nalazi na sljedećem linku https://padlet.com/prof_sanja_pavisic/logoislogan

Dana 20.01. 2020. otvorili smo glasanje za najbolji logo za naš projekt. Glasanje je završilo 28.01.2020. Posjetili smo sve razrede koji su na bilo koji način vezani za projekt. To su učenici 1h, 2h, 3h, 3f, 1i  i 2b razreda.Ukupno je glasalo 222 sudionika. Pobijedio je logo kojeg je izradio Valentino  Musolli, učenik 1 I razreda.

            Dana 29.01.2020 otvorili smo glasanje za najbolji slogan za naš projekt. Glasanje je završilo dana 03.02.2020. Ukupno su glasala 392 sudionika. Pobjednički slogan pripada učeniku Luki Bariću iz 1H razreda.

Natjecanje su pripremile kolegice Ljiljana Vidaković, Sanja Pavišić i Marija Huzjak-Šaban. Koristili smo se alatom MENTIMETER koji nam je dao slikovite i precizne rezultate.Najbolji logo i najbolji slogan putuju s nama u Litvu sa šest naših učenika.

 

 

IZVJEŠTAJ S RADIONICA PRIPREMA JELA NAŠIH BAKA

U sklopu projekta ERASMUS+ K2 My Granny's Dishes održane su 07. 02. 2020. u SSŠVG, 4 radionice  u trajanju od 5 sati. Tema radionica je bila: „Priprema jela naših baka – prežgana juha, žganci s tropom, buhtli sa sirom i gibanica (orehi, mak)

Radionice je organizirala kolegica Ljiljana Vidaković, a voditeljica radionica je bila gđa Katica Birek, inače naša stručna učiteljica.

Radionicama su prisustvovale nastavnice: koordinatorica projekta Marija Huzjak-Šaban i Mirna Trumbetaš, te učenici 1h – Antonija Galeković, , 2h –Nikolina Idžan, Leonarda Popec, 2d – Bernard Kancir, 2b – Adrian Svržnjak i Leon Vranić, 3f – David Sirovan i Nikola Šanović.

Zajedno smo s gđom Birek pripremili starinska jela, zapisali recepte i naravno i degustirali ih.

                    

2.11.2020 

Zbog pandemije korona virusa naš projekt dobio je produljenje od godinu dana, tako da u novom dokumentu stoji: „Projekt traje 36 mjeseci, počevši od 1.9.2019. i završno s 31.8.2022.“

27. studenog 2020 održali smo transnacionalni online sastanak sa svim zemljama članicama i dogovorili o budućim aktivnostima tijekom pandemije. Naša kolegica Ljiljana Vidaković predložila je izradu zajedničkog adventskog kalendara, u kojeg bi svi uložili svoje sadržaje i bolje međusobno upoznali kulturu, običaje i hranu pojedine zemlje. Također, tijekom blagdana svaka će zemlja napisati svoj prilog o tradicionalnoj hrani i običajima vezanim za Božić ili Novu Godinu.

 

 

 

 

 

 

 

Zajednički adventski kalendar svih zemalja partnera u kojem možemo naučiti puno o našim običajima, tradiciji i božičnim jelima nalazi se na linku  s poveznicom: https://rb.gy/zkbdxd

 

15.12.2020 Posjet Centru za odgoj i obrazovanje Velika Gorica.

Naš projektni tim u sastavu: Sanja Šipušić Komar, Marijana Šapina, Ljiljana Vidaković, Marija Huzjak-Šaban i naša učenica 2H razreda, Antonija Galeković posjetio je Centar za odgoj i obrazovanje i razveselio štićenike slatkišima za Božić

 

8.01.2021 TRADITIONAL CHRISTMAS DISHES 

U skladu s našim dogovorom na online transnacionalnom sastanku, naši su učenici sa svojim nastavnicama pripremili dva tradicionalna božićna jela. Učenici su jelo pripremili sa svojim ukućanima. Nakon toga su nekoliko slika, recepte, te zvučne zapise stavili u alat Book creator. Gotov rad postavili smo na facebook stranicu projekta, a vi ga možete i ovdje pogledati. 

 TRADITIONAL CHRISTMAS DISHES IN CROATIA.

 

 

TražilicaRCK - Industrija 4.0


 


 


 


Korisni linkovi
Dnevni tisak

Lokalni mediji
 • Cityportal
 • VG danas

Službeno

Obrtništvo

Raspored sati
 • 25.tjedan
 • 26.tjedan
 • 27.tjedan
 • 28.tjedan
 • 29.tjedan
 • 30.tjedan

Tablice


 

Zakoni

Kalendar
« Travanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji

preskoči na navigaciju